Muhasebe Nedir?
Muhasebe işletmelerin sürekliliği için en hayati konulardan biri olmaktadır. Muhasebenin amacı ise faaliyette bulunan şirket veya kurumların günlük olarak finansal hareketlerini tutmak, sınıflandırmak, kaydetmek ve özetleyerek raporlama işlemidir. Bu işlemleri yapacak olan kişilere ve kurumlara ise muhasebeci denir.
Muhasebe kavramı, tüm kurumsal oluşumu etkileyen ve hayati öneme sahip bir kavramdır. Basit bir anlamda tabir etmek gerekirse ise hesap tutmak olarak tanımlamak mümkündür. Büyük, orta veya küçük ölçekli şirketlerin hepsinde bulunması gerekir. Gelir giderlerin takibi, borç ve alacakların kontrolü, vergi takibi ve kar zarar durumu muhasebe sayesinde kontrol altında tutulmaktadır.
![](https://abdullahaydinli.com/wp-content/uploads/2025/01/Muhasebe-Nedir-1-1024x576.jpg)
Kaç Adet Muhasebe Çeşidi Bulunur?
Muhasebe 4 farklı çeşitte incelemek mümkündür. Yapılan işe göre ise değişkenlik göstermektedir. Bunları sıralamamız gerekirse;
- Genel Muhasebe: Bu muhasebe türünde bir işletmeye ait tüm finansal kayıtların ve evrakların kayıt altına alınması demektir. Kayıt altına alınan bu evraklar ise raporlanmaktadır. Bu düzeni kuran ise genel muhasebe işlemi olmaktadır.
- Maliyet Muhasebesi: Genellikle üretim işletmelerinde tutulmaktadır. Üretim işletmelerinin belli bir zamandaki birim ve toplam maliyetleri hesaplanmaktadır. Bu hesaplamayı en ince ayrıntısına kadar yapan muhasebe çeşididir.
- Yönetim Muhasebesi: İşletmenin belli bir ticaret veya belli bir konuda karar vermesini sağlayan muhasebe türü olmaktadır.
- İhtisas Muhasebesi: Şirketlerin, inşaatların, bankaların ve muhasebe denetimlerinin kapsamına giren muhasebe türü olmaktadır.
![](https://abdullahaydinli.com/wp-content/uploads/2025/01/Muhasebe-Nedir-2-1024x576.jpg)
Muhasebe Neden Bu Kadar Önemlidir?
İşletmelerin her birinde muhasebe tutulması büyük bir avantaj olmaktadır. Peki ya bir işletmedeki en önemli departmanlardan olan muhasebe departmanı neden bu kadar önemli? Nedenlerini ise şu şekilde sıralamamız mümkündür;
- Özel veya kamu kurumlarının hepsinde ön muhasebe veya genel muhasebe sistemi yasal olarak bulunması zorunludur.
- Muhasebe, işletmenin bütün kontrollerini sağlamaktadır. Bu anlamda da girdi, çıktı, zarar veya kar gibi durumların hepsini özetlemektedir.
- Şirketin mali durumunu en net bir şekilde ortaya koymaktadır.
- Şirketin gelecek hakkında karar verirken sağlıklı finansal kararlar almasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle de faaliyetlerine daha uzun bir süre gerçekleştirmesini sağlamaktadır.
- Geleceğe yönelik hedefler oluşturmaya, bütçeyi bilmeye ve ona göre yatırım seçenekleri oluşturmayı sağlamaktadır.
![](https://abdullahaydinli.com/wp-content/uploads/2025/01/Muhasebe-Nedir-1-1024x576.jpg)
Muhasebe Hakkında En Sık Sorulan Sorular
Muhasebe Eğitim Süreci Ne Kadardır?
Muhasebe eğitimi Fakülteler bünyesinde verilmektedir. Bundan dolayı da 4 yıllık bir lisans eğitimi gerektirmektedir. Liselerde Muhasebe bölümleri bulunmaktadır. Lakin lise mezunu olan bir kişi ile lisans eğitimi bitirmiş bir kişi aynı oranda ve aynı alanda hizmet verememektedir. Bundan dolayı da alanında iyi bir muhasebeci olmak için lisans programı bitirilmesi gerekmektedir.
Muhasebe eğitimi süresi boyunca birçok farklı dalda uzmanlaşmanız hedeflenmektedir. Bu anlamda da finansal muhasebe, maliyet muhasebesi, vergi muhasebesi, finansal yönetim ve işletme hukuku gibi alanlarda yeterlilik kazanmaktasınız. Bununla birlikte de muhasebe programları ve temel uygulamalı eğitimler de görülmektedir.
Muhasebe Bölümü Mezunları İş Bulabilir Mi?
Muhasebe bölümü mezunlarının iş hayatının birçok alanında yer edinmeleri mümkündür. Çünkü ister hizmet isterse de üretim firması olsun muhasebe kaydı tutma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu anlamda da şirket bünyelerinde çalışılabildiği gibi kişi kendi ofisini açarak da muhasebe kaydı tutması mümkündür. Bununla birlikte de şirketlerin muhasebe departmanlarında veya finans departmanlarında da çalışabilmesi mümkündür.
Muhasebecilerin Aylık Kazançları Nedir?
Muhasebecilik yapan kişilerin gelirleri çalıştıkları şirkete, pozisyonlarına, deneyimlerine veya kendi ofislerine göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama olarak en düşük muhasebeci maaşı 28.400 TL olmaktadır. En yüksek muhasebeci maaşı ise 60.200 olmaktadır. Deneyime sahip ve meslek hayatı 4 ila 9 yıllık bir muhasebeci ise ortalama olarak 35.500 almaktadır.